Cua molt curta. Menys de 45 mm.

Cua relativament llarga. Més de 45 mm

6 tubercles plantars en els peus

Orella molt tapada pels pèls

Orella sobressurt clarament al pelatge

Marró clar. Tons ocres o grogosos

tonalitat clarament grisosa

marró rogenc, sobretot al dors

Marró fosc, amb variacions tonals


Talpó muntanyenc
Talpó dels prats
Talpó roig
Talpó de tartera
Talpó pirinenc
Talpó comú

estiu hivern femella mascle
Talpò muntanyenc Microtus agrestis

Talpó petit amb coloració dorsal marró rogenca (amb tons daurats) i ventral grisenca. El pelatge cobreix completament les orelles, i té una cua molt curta. Té una dieta força especialitzada a base de brots, fulles i tiges d’herbàcies, encara que també pot menjar petits invertebrats. Presenta activitat crepuscular i nocturna.

Presenta requeriments ambientals centreuropeus, i freqüenta els ambients freds i humits de muntanya mitjana i alta, tot i què pot realitzar penetracions significatives en zones baixes d’influència mediterrània. El talpó muntanyenc prefereix els ambients oberts recoberts d’abundant vegetació herbàcia i sotmesos a baixa pressió de pasturatge. En zones baixes i temperades la reproducció es pot donar durant tot l’any, però en zones altes i fredes el període reproductiu queda restringit a l’època favorable..

FITXA SEMICE

estiu hivern femella mascle
Talpó dels prats Microtus arvalis

Talpó petit amb coloració dorsal marró i el ventre és grisós amb tons groguencs. El cap és gros, el coll curt i les orelles relativament sortints. És una espècie excavadora i de vida subterrània. Esdevé principalment nocturn, tot i que poden presentar fases diürnes.

És herbívor estricte i s’alimenta principalment de tiges de les gramínies dels prats. A la Península Ibèrica trobem dues subespècies de distribució exclusiva, una ocupa la meitat nord i centre de la Península, i l’altra es troba només a als Pirineus. La població pirinenca presenta baixa densitat, tot i què pot experimentar explosions demogràfiques regulars que són cícliques. Es reprodueix entre l’hivern i la tardor.

FITXA SEMICE

estiu hivern femella mascle
Talpó roig Myodes glareolus

És un petit rosegador de la família dels talpons, amb coloració dorsal ataronjada o rogenca, i ventral més aviat fosca. Té ulls petits, orelles petites però que sobresurten del pelatge, i una cua relativament curta (meitat de la longitud del cos).

S’alimenta principalment de vegetals, encara que també pot menjar invertebrats. Presenta activitat crepuscular i nocturna, i no hiberna. És una espècie forestal de requeriments ambientals centreuropeus, i per tant sovinteja els boscos freds i humits de muntanya mitjana i alta del nord peninsular. S’acostuma a reproduir entre la primavera i la tardor, i pot tenir fins a quatre ventrades de 4-5 cries per temporada. Espècie comuna,

FITXA SEMICE

estiu hivern femella mascle
Talpó de tartera Chionomys nivalis
Talpó de mida mitjana, amb coloració dorsal grisenca i ventral blanquinosa. Té uns ulls petits, les orelles sobresurten lleugerament del pelatge, i té una cua relativament llarga i gruixuda (meitat de la longitud del cos). S’alimenta principalment de vegetals, encara que també pot menjar invertebrats. Es tracta d’una espècie associada principalment a les tarteres de grans blocs de pedra, que s’acostumen a trobar a les zones d’alta muntanya. Presenta, per tant, uns requeriments d’hàbitat molt definits. Es distribueix per les grans serralades peninsulars. Presenta activitat crepuscular i nocturna, i no hiberna. S’acostuma a reproduir entre maig i setembre.

FITXA SEMICE

estiu hivern femella mascle
Talpó pirinenc Microtus gerbei

text pendent de redacció

estiu hivern femella mascle
Talpó comú Microtus duodecimcostatus

Talpó petit, amb coloració general marró-goguenca i una banda color ocre que separa dors i ventre. Presenta adaptacions morfològiques a la vida subterrània com són la reducció de la mida dels ulls, orelles, i cua. S’alimenta principalment de bulbs i arrels vegetals.

Es tracta d’una espècie de requeriments mediterranis associada principalment amb espais oberts, naturals o agrícoles. Presenta, per tant, uns requeriments d’hàbitat molt definits. Genera un munts de terra molt característics en excavar les seves galeries als camps. Distribució molt extensa, manca al NO peninsular. Presenta activitat diürna i nocturna,  es pot reproduir tot l’any si les condicions són favorables.

FITXA SEMICE