COMPTAMURGUETES

MURGUETES

COMPTAR ANIMALS. CALCULAR UNA POBLACIÓ

INSTRUCCIONS DE JOC


MURGUETES

Murgueta és el nom aranès del ratolí. Un nom ben viu en un idioma que mica en mica es va recuperant. Un petit homenatge lingüístic en aquest joc de divulgació científica.

COMPTAR ANIMALS. CALCULAR UNA POBLACIÓ

Aquest joc reprodueix el mètode d’estimació poblacional de petits mamífers mitjançant el trampeig en viu. Els animals son capturats, marcats i alliberats. Segons la proporció d’animals que apareixen marcats (recapturats) en els successius controls es pot inferir quina es la població total sense haver de capturar-los tots. Es basa en una mena de regla de tres. El nombre d’animals marcats respecte el total de capturats en un control és proporcional al nombre total d’animals marcats prèviament respecte la totalitat de la població, que desconeixem.

Expressat matemàticament diríem que, si volem estimar la població total N d'una zona, de la qual ja tenim marcats un total de M individus, i en nou control hem capturat un total de n animals dels quals m ja estan marcats, llavors:

N= n x M/m

De totes maneres aplicar aquesta equació directament pot donar resultats molt erronis ja que l'atzar pot influir sensiblement en la proporció de les captures, sobretot quan aquestes són escasses. Per tant caldrà conèixer també el marge d'error associat a l'estimació (error estàndard). El mètode més simple per aplicar aquesta formula i a la vegada determinar-ne l'error implícit es el conegut com a Mètode de Pettersen. La CALCULADORA POBLACIONAL que us facilitem es basa en aquest mètode.

Una altra qüestió fonamental és que, per obtenir uns resultats fiables, s'han de complir els requisits de que la població sigui tancada (ni augmenti ni disminueixi durant el període de mostreig) i que la probabilitat de captura sigui uniforme per a tots els animals. A la pràctica, especialment aquest segon requisit, es difícil de complir. Hi ha procediments estadístics que permeten diagnosticar el grau d'ajust a la situació ideal i assenyalen quin és el tipus de desviació existent, tot facilitant l'elecció de mètodes d'estimació alternatius. Els càlculs a fer evidentment es compliquen. Disposem, però, de softwares a l'abast per a fer-los ràpidament, com l’històric PROGRAMA CAPTURE de la Universidad de Utah, que és pot executar online a la seva pàgina web.

INSTRUCCIONS DE JOC

L’objectiu del joc es determinar la quantitat exacte de ratolins “amagats”, a través de les captures i recaptures que aconseguim amb la graella de paranys.

0- Terreny de joc
Aquí es distribueixen regularment els n x n paranys que hàgiu determinat en la configuració. Per defecte en son 16 (n=4).

1 -

En primer lloc cal clicar aquest botó. Els ratolins es mobilitzen, de manera invisible, i cauen o no, als paranys. Els paranys amb captura quedaran tancats (si la població és molt baixa podria ser que no hi hagués cap captura i apareixerà un avís a la pantalla). A partir d'aquí cal seguir la seqüència:

2-

Dels paranys que havien quedat tancats, en surt el ratolí capturat. Si és tracta d'una segona o ulterior revisió alguns apareixeran ja marcats. Son les recaptures.

3-

Als ratolins capturats per primera vegada, se'ls marcarà amb un número.
4-
Els ratolins desapareixen.

Es pot repetir la seqüència tantes vegades com es vulgui. Tot i així com a simulació d’una metodologia real, el programa comptabilitza en hores, la feina que comporta a la realitat la revisió dels paranys i l’atenció al nombre de captures que es produeix. En la puntuació final que atorga el joc, és premia que l’estimació s’hagi fet amb pocs controls (5-6)

5- Nombré d'animals que tenim marcats en total.

6-

Obrir la calculadora poblacional (finestra emergent). Us permetrà fer un primer càlcul de la població i el marge d'error associat.

7-  

Visualització de l'historial de captures. Apareix una llista amb tots els ratolins capturats en la partida. Disposats en una taula de manera que a cada fila hi ha un individu i amb "0" i "1" a les columnes s'indica el nombre d’ocasions en que ha caigut. Aquest format per expressar les captures és, d’altra banda, el que utilitza el programa CAPTURE per fer els seus càlculs. Ho podeu provar, copiant les dades i enganxan-les al formulari que ofereix la pàgina del CAPTURE, per fer la computació on line. Podreu obtenir una xifra calculada de la població i el marge d’error estimat.

Copieu únicament les línies seleccionades en la imatge. Cal excloure les dues línies finals.

8-  

Quan tingueu clar quin pot ser el nombre total de ratolins d’aquesta població virtual, amb la possible ajuda o no, de la calculadora poblacional o del programa capture, entreu la xifra en la casella i feu OK. El programa us dirà si l’heu encertat o com us hi heu aproximat i us donarà una puntuació que tindrà en compte l’exactitud del vostre pronòstic i l’esforç virtual ( nombre de controls i quantitat de captures) que heu dedicat a fer el càlcul. Un excés d’esforç, penalitza.